wm.azmi

January 29, 2008

Bonjour Parc

Filed under: Travel — wan muhamad azmi mamat @ 11:13 pm

Bonjour! Itu merupakan kata sapaan yang sinonim dengan warga Perancis. Seperti kata sapaan ‘hello’ yang biasa digunakan oleh penutur bahasa Ingeris, bonjour digunakan di seluruh Perancis.

p1270538.jpg

Kota Paris merupakan destinasi pelancongan yang sangat popular di Eropah. Ramai yang mengatakan bahawa Paris merupakan tempat yang paling romantik untuk berbulan madu. Ramai juga melawat perancis kerana kepelbagaian dan trend terkini dalam dunia rekaan fesyen. Dan satu bidang yang juga popular di Perancis ialah seni dalam perlbagai cabang seperti penulisan, lukisan potret dan pemandangan serta ukiran arca.

p1260331.jpg

Banyak tempat-tempat bersejarah yang menjadi tarikan ke kota Paris. Salah satu keajaiban dunia iaitu menara Eiffel juga terletak dikota ini. Menara setinggi 300 meter ini dibina sepenuhnya menggunakan besi tempa. Antara tempat-tempat menarik di kota Paris ialah Notre Dame, Arc de Triomphe dan La Defense Grande Arche. Muzium yang sering dilawati ialah Musee du Lourve (La Pyramide) yang berbentuk piramid dan terletak di Lourve Rivoli. Bangunan Opera juga sering dilawati bagi penggemar seni.

Perjalanan untuk ke setiap tempat-tempat tumpuan pelancong sangat mudah dengan menggunakan jaringan sistem keratapi bawah tanah yang lebih dikenali sebagai metro serta jaringan keretapi dilandasan (foreground) yang sebagai RER. Kecekapan tersebut ditambah dengn bilangan kekerapan yang tinggi iaitu sekitar setiap 5 minit. Tiket yang digunakan bagi metro juga boleh digunakan bagi RER kerana mesin slot tiket bagi setiap hentian menggunakan mesin yang sama. Selain itu, tiket yang dibeli adalah untuk satu hari (all day ticket) yang memudahkan perjalanan.

p1250275.jpg

Jangan lupa, ucapkan mehrsee (terima kasih) apabila bertanya kepada seseorang!


January 24, 2008

Apa agenda kita?

Filed under: General — wan muhamad azmi mamat @ 9:55 am

Hujung minggu ni aku nak buat ape ek? Hm… nak pergi pusing-pusing kat mana ek? Gaji bulan ni aku nak beli mp4! Perkara-perkara di atas menjadi suatu kelaziman pada remaja dan belia masa kini. Memikirkan perkara-perkara yang ingin dilakukan pada masa lapang.

Proton Saga BLM yang baru ni cantik jugak, harga RM30k – RM40k je, boleh ambik satu ni! Rumah baru kat shah alam tu lebih baik aku booking dulu, kalu tak melepas lagi aku nak dapat rumah keempat! Untung la aku tahun ni, USD jatuh, ringgit naik skit.. Ini pula antara ragam orang-orang yang telah berkerja. Sentiasa memikirkan peluang untuk meningkat diri samada dari segi kedudukan kewangan, keselesaan dan sebagainya yang ada kaitan dengan duit.

Bagi ahli korporat, mereka pasti ada target yang ingin dicapai dalam tempoh masa-masa tertentu. Contohnya ingin memperolehi 20 % saham sesebuah syarikat. Bagi ahli perniagaan pula, pasti mereka teringin untuk meluaskan lagi perniagaan dan pasaran dengan membuka cawangan baru dan sebagainya. Bagi ahli politik sudah pasti mereka sentiasa mencari isu dan peluang untuk mengukuhkan kedudukan mereka agar survival politik mereka tidak berkubur.

(more…)

January 1, 2008

Eksiklopedia Kanak-kanak Muslim

Filed under: General — wan muhamad azmi mamat @ 3:54 pm

mainekm.jpeg

Eksiklopedia Kanak-Kanak Muslim (EKM) terbitan Aras Mega (M) Sdn. Bhd. menyajikan asas-asas agama dan ilmu pengetahuan secara bersepadu. Kanak-kanak akan seronok diajak menghayati kekuasaan Allah s.w.t melalui pelbagai unsur dalam buku ini.

Tema yang luas mencakupi manusia, kehidupan masyarakat, sejarah, seni, tumbuh-tumbuhan, haiwan, geografi, geologi, astronomi, sains dan teknologi dari perspektif Islam.

Bahasa yang mudah difahami dan bersifat ilmiah. Dilengkapi ayat al-Quran, Hadis Nabi, Mutiara Kata dan Doa.

Kosa kata menyajikan kamus mini serta memperkenalkan istilah-istilah agama dan teknikal pelbagai disiplin ilmu. Ini dapat membantu perkembangan kecerdasan linguistik kanak-kanak.

Jejak Info membantu kanak-kanak menghubungkan satu tema dengan tema yang lain. Data-data yang lebih terperinci disajikan di dalam Catatan Kecilku. Informasi tambahan dan tips keibubapaan disajikan dalam ruang khusus Untuk Ayah dan Ibu.

Lebih daripada 8000 ilustrasi yang berbentuk lukisan, gambar foto, kartun dan vignette membantu mengasah kecerdasan visual / spatial kanak-kanak. Serta elemen-elemen lain yang membantu mengembangkan 9 jenis kecerdasan kanak-kanak.

EKM dirancangan khusus untuk menyokong perkembangan IQ, EQ dan SQ.

Maklumat lanjut di sini.

Create a free website or blog at WordPress.com.