wm.azmi

April 16, 2008

Nama-nama Al-Quran

Filed under: Religious — wan muhamad azmi mamat @ 9:00 am

Al-Quran merupakan Kalam Allah yang mengandungi ayat-ayat Allah yang diturunkan kepada nabi Muhammad SAW melalui malaikat Jibrail untuk disampaikan kepada semua manusia. Al-Quran merupakan mukjizat yang paling agung yang telah mendapat jaminan daripada Allah SWT akan kekal terpelihara.

Terdapat lebih daripada 10 nama Al-Quran dirakamkan oleh Allah dalam kitabNya. Nama-nama itu menepati ciri-ciri dan kriteria Al-Quran itu sendiri.

1. Al-Kitab (Kitab)

Perkataan Kitab di dalam bahasa Arab dengan baris tanwin di akhirnya (kitabun) memberikan makna umum iaitu sebuah kitab yang tidak tertentu. Apabila ditambah dengan alif dan lam di depannya menjadi (Al Kitab) ia telah berubah menjadi suatu yang khusus (kata nama tertentu). Dalam hubungan ini, nama lain bagi Al-Quran itu disebut oleh Allah adalah Al-Kitab.

Kitab (al-Quran) ini tidak ada keraguan padanya, (menjadi) petunjuk bagi mereka yang bertaqwa. (al-Baqarah: 2)

2. Al-Hudaa (Petunjuk)

Allah SWT telah menyatakan bahawa Al-Quran itu adalah petunjuk. Dalam satu ayat Allah menyatakan Al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia (2:185) dan dalam satu ayat yang lain Allah nyatakan ia sebagai petunjuk bagi orang-orang betaqwa. (3:138 )

Bulan Ramadhan adalah (bulan) yang di dalamnya diturunkan Al-Quran, sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang benar dan yang batil) … (al-Baqarah: 185)

3. Al-Furqan (Pembeda)

Allah SWT memberi nama lain bagi Al-Quran dengan Al-Furqan beerti Al-Quran sebagai pembeda antara yang haq dan yang batil. Mengenali Al-Quran maka kesannya sewajarnya dapat mengenal Al-Haq dan dapat membedakannya dengan kebatilan.

Maha suci Allah yang telah menurunkan Al-Furqan (Al-Quran) kepada hambaNya (Muhammad) … (al-Furqan: 1)

4. Ar-Rahmah (Rahmat)

Allah menamakan Al-Quran dengan rahmat kerana dengan Al-Quran ini akan melahirkan iman dan hikmah. Bagi manusia yang beriman dan berpegang kepada Al-Quran ini mereka akan mencari kebaikan dan cenderung kepada kebaikan tersebut.

Dan Kami turunkan dari Al-Quran (sesuatu) yang menjadi penawar serta rahmat bagi orang-orang yang beriman, sedangkan bagi orang-orang yang zalim (Al-Quran itu) hanya akan menambah kerugian. (al-Isra: 82)

5. An-Nuur (Cahaya)

Panduan yang Allah gariskan dalam Al-Quran menjadi cahaya dalam kehidupan dengan mengeluarkan manusia daripada taghut kepada cahaya kebenaran, daripada kesesatan dan kejahilan kepada kebenaran ilmu, daripada perhambaan sesame manusia kepada mengabdikan diri semata-mata kepada Yang Maha Mencipta dan daripada kesempitan dunia kepada keluasan dunia dan akhirat.

Dengan kitab itulah Allah member petunjuk kepada orang yang mengikuti keredhaanNya ke jalan keselamatan, dan (dengan Kitab itu pula) Allah mengeluarkan orang itu dari kegelapaan kepada cahaya dengan izinNya dan menunjukkan ke jalan yang lurus. (al-Maidah: 17) (al-Maidah: 16) (pembetulan pada 15 Februari 2014 – terima kasih kepada maktabahdae@gmail.com  kepada yang menegur melalui ruangan komen)

6. Ar-Ruuh (Roh)

Allah SWT telah menamakan wahyu yang diturunkan kepada rasulNya sebagai roh. Sifat roh adalah menghidupkan sesuatu. Seperti jasad manusia tanpa roh akanmati, busuk dan tidak berguna. Dalam hubungan ini, menurut ulama, Al-Quran mampu menghidupkan hati-hati yang mati sehingga dekat dengan Penciptanya.

Dan demikianlah Kami wahyukan kepadamu (Muhammad) Ruuh (Al-Quran) dengan perintah Kami, … (ash-Shura: 52)

7. Asy-Syifaa’ (Penawar)

Allah SWT telah mensifatkan bahawa Al-Quran yang diturunkan kepada umat manusia melalui perantara nabi Muhammad SAW sebagai penawar dan penyembuh. Bila disebut penawar tentu ada kaitannya dengan penyakit. Dalam tafsir Ibnu Kathir dinyatakan bahawa Al-Quran adalah penyembuh dari penyakit-pnyakit yang ada dalam hati manusia seperti syirik, sombong, bongkak, ragu dan sebagainya.

Wahai manusia! Sungguh, telah Kami datangkan kepadamu pelajaran (Al-Quran) dari Tuhanmu, penawar bagi penyakit yang ada di dalam dada, dan petunjuk serta rahmat bagi orang yang beriman. (Yunus: 57)

8. Al-Haq (Kebenaran)

Al-Quran dinamakan dengan Al-Haq kerana dari awal hingga akhirnya, kandungan Al-Quran adalah semuanya benar. Kebenaran ini adalah datang daripada Allah yang mencipta manusia dan mangatur system hidup manusia dan Dia Maha Mengetahui segala-galanya. Oleh itu, ukuran dan pandangan dari Al-Quran adalah sesuatu yang sebenarnya mesti diikuti dan dijadikan priority yang paling utama dalam mempertimbangkan sesuatu.

Kebenaran itu dari Tuhanmu, maka janganlah sekali-kali engkau (Muhammad) termasuk orang-orang yang ragu. (al-Baqarah: 147)

9. Al-Bayaan (Keterangan)

Al-Quran adalah kitab yang menyatakan keterangan dan penjelasan kepada manusia tentang apa yang baik dan buruk untuk mereka. Menjelaskan antara yang haq dan yang batil, yang benar dan yang palsu, jalan yang lurus dan jalan yang sesat. Selain itu Al-Quran juga menerangkan kisah-kisah uma terdahulu yang pernah mengingkari perintah Allah lalu ditimpakan dengan berbagai azab yang tidak terduga.

Inilah (Al-Quran) suatu keterangan yang jelas untuk semua manusia, dan menjadi petunjuk kepada seta pelajaran bagi orang-orang yang bertakwa. (al-Baqarah Aali-Imran: 138 )

10. Al-Mau’izhah (Pengajaran)

Al-Quran yang diturunkan oleh Allah adalah untuk kegunaan dan keperluan manusia, kerana manusia sentiasa memerlukan peringatan dan pelajaran yang akan membawa mereka kembali kepada tujuan penciptaan yang sebenarnya. Tanpa bahan-bahan pengajaran dan peringatan itu, manusia akan terlalai dan alpha dari tugasnya kerana manusia sering didorong oleh nafsu dan dihasut oleh syaitan dari mengingati dan mentaati suruhan Allah.

Dan sungguh Kami telah mudahkan Al-Quran untuk peringatan, maka adakah orang yang mahu mengambil pelajaran? (daripada Al-Quran ini).(al-Qamar: 22)

11. Adz-Dzikr (Pemberi Peringatan)

Allah SWT menyifatkan Al-Quran sebagai adz-dzikra (peringatan) kerana sebetulnya Al-Quran itu sentiasa memberikan peringatan kepada manusia kerana sifat lupa yang tidak pernah lekang daripada manusia. Manusia mudah lupa dalam berbagai hal, baik dalam hubungan dengan Allah, hubungan sesame manusia mahupun lupa terhadap tuntutan-tututan yang sepatutnya ditunaikan oleh manusia. Oleh itu golongan yang beriman dituntut agar sentiasa mendampingi Al-Quran. Selain sebagai ibadah, Al-Quran itu sentiasa memperingatkan kita kepada tanggungjawab kita.

Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan adz-zikra (Al-Quran) dan Kamilah yang akan menjaganya (Al-Quran). (al-Hijr: 9)

12. Al-Busyraa (Berita Gembira)

Al-Quran sering menceritakan khabar gembira bagi mereka yang beriman kepada Allah dan menjalani hidup menurut kehendak dan jalan yang telah diatur oleh Al-Quran. Khabar-khabar ini menyampaikan pengakhiran yang baik dan balasan yang menggembirakan bagi orang-orang yang patuh dengan intipati Al-Quran. Telalu banyak janji-janji gembiran yang pasti dari Allah untuk mereka yang beriman dengan ayat-ayatNya.

Dan (ingatlah) pada hari (ketika) Kami bangkitkan setiap umat seorang saksi atas mereka dari mereka sendiri, dan Kami datangkan engkau (Muhammad) menjadi saksi atas mereka. Dan Kami turunkan Kitab (Al-Quran) kepadamu untuk menjelaskan segala sesuatu, sebagai petunjuk serta rahmat dan khabar gembira bagi orang yang berserah diri (muslim). (an-Nahl: 89)

Advertisements

38 Comments »

 1. Al-Akh Che Wang,
  Nampaknya semakin giat mengupdate blog.
  Boleh tak nta kongsingan sket ngan kami suasana kat sana?
  Keadaan orang Islam kat sana?
  Berapa jumlah orang Islam kat sana?
  Dll yang berkaitan.

  Comment by aminchehassan — April 17, 2008 @ 3:45 am | Reply

 2. subbehaaanallah

  Comment by nuddin — June 27, 2010 @ 10:30 pm | Reply

 3. saya keliru bila ada yg mengatakan bahawa al-Quran juga dikenali sbg al-kalam. betul ke?

  Comment by iffa — July 13, 2010 @ 9:33 pm | Reply

 4. Assalamualaikum w.b.t

  trima kasih info yg diberikan
  di sini ada sedikit pembetulan pada ayat al-Quran bagi 9.Al-Bayaan
  bukan dari surah al-baqarah:138 tetapi surah ali-imran:138

  Comment by zam — August 15, 2010 @ 12:29 pm | Reply

  • terima kasih kerana menyemak. petikan ayat bagi nama al-bayaan, pada surah aali-imran:138.

   Comment by wan muhamad azmi mamat — August 17, 2010 @ 9:37 am | Reply

 5. ma`ksih info yg udh enkau berikan kepada km
  km udh capek nyari jawaban ini !!!!!!!!!!!!!11

  Comment by youngky2010 — October 3, 2010 @ 9:06 pm | Reply

 6. thanks ya., atas pemberitahu_an ini….!!!!

  Comment by hasbie — October 13, 2010 @ 9:06 pm | Reply

 7. terimakasih informasinya, mohon keikhlasannya, saya meng-copy informasi ini.

  Comment by ridwan — November 20, 2010 @ 5:59 pm | Reply

 8. Assalamualaikum….
  terima kasih atas info yg berguna ini…
  ^_^

  Comment by Lee Jun Ki.. — December 1, 2010 @ 2:29 pm | Reply

 9. terimakasih informasinya, mohon keikhlasannya, saya meng-copy informasi ini.

  Comment by soni — April 14, 2011 @ 2:36 pm | Reply

 10. kaka nama nama selain dari al quran apa sih kitab kitab nya…..

  Comment by rha-dhen cuel12 — May 10, 2011 @ 7:59 pm | Reply

 11. Terima kasih atas ilmunya, sehingga saya menjadi bertambah perbendaharaan keilmuan khususnya mengenai nama-nama al-Qur’an

  Comment by Hasin Hudori — June 15, 2011 @ 9:58 am | Reply

 12. jazakallohu khoeron katsiron …
  n_n

  Comment by ana — July 28, 2011 @ 3:23 pm | Reply

 13. adakah nama-nama al-quran ini digabungkan dengan sifat-sifat al-quran itu sendiri? kerana sifat al quran itu adalah an-nur, al-mubin, al-huda dan ar-rahmah…

  Comment by jannah — September 18, 2011 @ 7:46 pm | Reply

 14. maaf kan aku

  Comment by andre — September 29, 2011 @ 7:17 pm | Reply

 15. ayat yang An Nur apakah betul di dalam surat al maidah ayat 17? ?

  Comment by irwan — October 15, 2011 @ 10:51 pm | Reply

 16. thanks for information

  Comment by Zivana Lethisya Agrasyana — October 23, 2011 @ 9:13 am | Reply

 17. maaf,saya bboleh bertanya…
  dalam surat apa saja yng terdapat kata al-qur’an?
  mohon bantuan’y………….:)

  Comment by fajrin — October 28, 2011 @ 9:35 am | Reply

 18. thanks

  Comment by Sa'adah Erliani — December 25, 2011 @ 4:36 pm | Reply

 19. Alhamdulillah artikel ini brmanfaat
  untuk saya yg sedang mencari referensi utk skripsi..,
  terimakasih dan semoga sukses
  amin

  Comment by Riielt — January 29, 2012 @ 11:36 am | Reply

 20. berkatnya aku banyak tau

  Comment by izha — February 20, 2012 @ 1:27 pm | Reply

 21. terima kasih krana membantu sy mnyiapkan assgnment sy…

  Comment by Bella — March 27, 2012 @ 8:27 am | Reply

 22. alhamdulillah,,, akhirnya ktemu jg,,, trimakasih … 🙂
  by: tee_teetyk

  Comment by Tee Teetyk — March 27, 2012 @ 9:19 pm | Reply

 23. Subhanalloh,begitu berharganya ilmu ini untukku,terimakasih,izin copas ya?

  Comment by sri Lestari — May 15, 2012 @ 7:46 pm | Reply

 24. syukran jazilan kasiran..

  Comment by waniey — June 20, 2012 @ 9:55 pm | Reply

 25. Thanks.Sangat membantu.

  Comment by Ayu — September 3, 2012 @ 8:21 pm | Reply

 26. 🙂

  Comment by azizah — September 7, 2012 @ 6:45 pm | Reply

 27. terimaksih infonya … bermanfaat bngrt nihc …

  Comment by Zhall Rizal — September 18, 2012 @ 5:45 pm | Reply

 28. Good job

  Comment by Intan lovina — September 18, 2012 @ 9:34 pm | Reply

 29. sungguh indah nya al qu`an

  Comment by arul — September 24, 2012 @ 8:59 pm | Reply

 30. alhamdulillahhh,,,trm kasi dah membantu skali,,,,

  Comment by lindha@ — September 27, 2012 @ 7:37 pm | Reply

 31. aku njalok tulisane eo,,,,,,,,,,,,,,,,
  tak gae ngarap tugas,,,,,,,,,,,,,,,

  Comment by arwani — October 8, 2012 @ 12:01 am | Reply

 32. Manttap

  Comment by Firga — October 13, 2012 @ 8:33 pm | Reply

 33. alhamdulillah……

  Comment by Ana Zikhrullah — October 16, 2012 @ 8:07 pm | Reply

 34. Thank’s
  info ne… Sgt brMnft bg Sya dn TLah sYA kUtib tUK tGAss skOLah.

  Comment by Nelly sumarni — November 10, 2012 @ 3:06 pm | Reply

 35. Terima kasih Banyak…
  izin Copas ya…!! hehehe

  Comment by Tiwil Hijacker — December 1, 2012 @ 3:32 pm | Reply

 36. Untuk nama ke-5, an-Nur….surah al_maidah ayat 16, bukan ayat ke 17

  Comment by us. we — February 15, 2013 @ 6:18 pm | Reply

 37. terima kasih kepada maktabahdae kerana menyemak dan memperbetulkan. untuk nama an-nur rujuk ayat 17 surah al-maidah.

  Comment by wan muhamad azmi mamat — February 16, 2014 @ 12:11 am | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: