wm.azmi

November 26, 2008

Kun Fayakun

Filed under: General,Religious — wan muhamad azmi mamat @ 6:46 pm

“Bagaimana udara boleh masuk ke dalam paru-paru adik saya?”

“Ia boleh berlaku dalam dua keadaan, disebabkan sesuatu kejadian seperti jatuh dan secara spontan” Jawab pelajar  perubatan yang memeriksa adik saya yang berada di atas katil.

Adik saya masuk ke hospital kuala lumpur pada malam selepas saya selesai terlibat dengan seminar NSF di UPM minggu lepas. Ayah menelefonku pada malam itu memberitahu tentang perihal adikku yang sakit dada. Pagi keesokkannya aku pergi ke HKL untuk melihatnya setelah mengemas semua barang-barang yang baru sampai di rumah kawan di kajang.

Saya agak kaget kerana Dr pelatih tersebut menyatakan ia boleh berlaku secara spontan. Katanya kes tersebut banyak terjadi kepada lelaki muda yang kurus dan tinggi. Apabila dia menggunakan perkataan spontan, maka saya tidak banyak bertanya, kerana memang tiada jawapan yang boleh diberikan olehnya.

Apa yang tidak pernah terlintas dan dijangka tiba-tiba terjadi, inilah dikatakan takdir. Apa sahaja yang Allah mahu jadikan, maka tiada apa yang dapat menghalang. Kun Fayakun. Semoga Allah memberi kekuatan untuk mengharungi situasi ini kepada adikku serta memberikan kesihatan yang lebih baik selepas ini.

Filem di bawah ini mengisahkan tentang keyakinan kita dalam mengharungi kehidupan seharian, dalam keadaan sedar atau tidak, kita sering mengabaikan dan terlalai terhadap keyakinan kepada kekuasaan yang Maha Berkuasa. Filem yang mengesankan ini wajar menjadikan air mata minitis sebagai pembersihan jiwa yang sering lalai.

Advertisements

1 Comment »

  1. rindu abg azmi dan kak wahidah!

    Comment by nikmadihah — December 3, 2008 @ 10:16 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: